Een goede hygiëne aanleren, zo doe je dat! Lees onze 5 tips en zorg dat hygiëne routine wordt bij je kind!
In deze tijden zijn we allemaal extra scherp op hygiëne. Nu is een grondige en goede lichaamshygiëne altijd van groot belang, daarom kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen.
In deze tijden zijn we allemaal extra scherp op hygiëne. Nu is een grondige en goede lichaamshygiëne altijd van groot belang, daarom kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen.
Bij kinderen is het afweersysteem volop in ontwikkeling. Kinderen hebben veel gemeenschappelijke materialen en toiletten die ze gezamenlijk gebruiken. Daarnaast komen ze een groot gedeelte van de dag in aanraking met andere kinderen. Met nog weinig weerstand zijn kinderen vaak ook erg kwetsbaar en daarom is een goede hygiëne aanleren ook van groot belang.
Met de juiste hygiënemaatregelen kunnen we (onnodige) overdracht van ziektekiemen tegengaan en de gevolgen tot een minimum beperken. Infecties verspreiden zich namelijk al voordat je merkt dat een kind ziek is. Het kwaad is dan al geschied. Een goede hygiëne helpt bij het tegengaan van deze infecties.
Probeer op een speelse en luchtige manier een goede hygiëne aan je kind aan te leren. Hou hierbij natuurlijk wel rekening met de leeftijd. Een kind van 10 jaar kun je al meer dingen en op een andere manier aanleren dan een kindje van 2 jaar. Maar als je vroeg begint wordt het een routine en jong geleerd is oud gedaan!
Om te helpen hebben we 5 tips op een rijtje gezet om te zorgen dat hygiëne routine wordt voor je kind.
1. Monkey see, monkey do
Kinderen kopiëren gedrag vaak van hun ouders. Als het om hygiëne en verzorging gaat is dat niet anders. Wat hierbij extra helpt is om te overdrijven, als je je tanden poetst, handen wast, een douche neemt, etc. Op die manier wordt het nog duidelijker wat je aan het doen bent en zijn kinderen eerder geneigd om het te kopiëren.
2. Positief belonen
Neemt je kind zelf initiatief om bijvoorbeeld de handen te wassen voor het eten, hang dan de vlag uit! Wees enthousiast over het genomen initiatief en beloon je kind ook! Dit hoeft natuurlijk niet met cadeaus of zelfs geld. Uiten hoe trots je bent en het bezegelen met een knuffel is de beste beloning die je een kind kunt geven. En is je kind nog erg jong, dan doet een staande ovatie ook wonderen! Je ziet je kind groeien van trots, grote kans dat hij of zij het volgende keer weer zal doen!
3. Uitleggen waarom
Wat we soms wel eens vergeten is dat de dingen die voor ons als volwassenen logisch zijn, voor kinderen niet voor de hand liggen. Wij weten dat je je handen moet wassen om ervoor te zorgen dat de viezigheid op je handen niet op je eten en zo in je mond terechtkomt. Dit is belangrijk omdat je anders ziek kunt worden. Een kind legt deze link nog niet en ziet daarom ook niet in waarom handen wassen zo belangrijk is.
Door uit te leggen waarom je iets doet begrijpt je kind ook de reden erachter en wordt het ook een logische handeling om te doen. Je kunt hier al vroeg mee beginnen door aan je kindje van bijvoorbeeld 1 jaar al uit te leggen dat haar handjes ‘bah’ zijn. Daarna was je samen de handen en zeg je: zo weer lekker schoon! De handjes waren eerst ‘bah’ en na het wassen schoon, logisch. Bij oudere kinderen kun je natuurlijk steeds wat meer uitleggen, hoe het zit met ziektekiemen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.
4. Lijstjes of plaatjes
Om handelingen onderdeel te laten worden van de routine van je kind kun je gebruik maken van lijstjes, of bij jonge kinderen van plaatjes. Bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen, belangrijk voor een goede mondhygiëne. Bij jou als volwassene is het inmiddels een handeling waar je niet meer over na hoeft te denken:
- Pak tandenborstel en tandpasta
- Doe voldoende tandpasta op borstel
- Sluit tube en berg deze weg
- Poets de buitenkant van bovengebit (30 seconden) van rechts naar links
- Poets de binnenkant van bovengebit (30 seconden) van links naar rechts
- Poets de buitenkant van ondergebit (30 seconden) van rechts naar links
- Poets de binnenkant van ondergebit (30 seconden) van links naar rechts
- Spoel je mond
- Spoel je tandenborstel
- Ruim je tandenborstel op
Om dit ook voor je kind een goede routine te laten worden kun je bij kleine kinderen beginnen met het ophangen van plaatjes, natuurlijk nog niet zo gedetailleerd als de opsomming hierboven, maar de basishandelingen. Hoe grote je kind wordt hoe specifieker je het lijstje kunt maken. Tegen de tijd dat je kind zijn volledige volwassen gebit heeft zal hij of zij dan een uitstekende mondhygiëne hebben!
5. Wees consequent en neem de tijd
Een routine aanleren kost tijd en zeker bij kinderen. Blijf daarom consequent in de handelingen die je doet. Sla het niet over omdat je toevallig een keer haast hebt. Natuurlijk kan het zijn dat je zelf ook een keer vergeet dat je kind net heeft buiten gespeeld en zijn handen nog niet heeft gewassen. Dat kan gebeuren, op het moment dat je er dan aan denkt, betrek je kind hierbij. Geef aan dat jullie het beiden zijn vergeten en doe het dan alsnog.
Met deze 5 tips lukt het zeker om ook jouw kind een goede hygiëne aan te leren. Maar wat zijn nu de belangrijkste hygiëneregels om aan te leren? We zetten ze nog even voor je op een rijtje:
1. Tandenpoetsen
Een goede mondhygiëne is heel erg belangrijk om gezond te blijven. Begin daarom al vroeg, zodra het eerste tandje is doorgekomen, met het tandenpoetsen. Gebruik hiervoor een kindertandenborstel en kindertandpasta die past bij de leeftijd van je kind. Maak van het tandenpoetsen een gezamenlijke activiteit. Zo wordt het een dagelijkse routine. Laat kinderen zodra ze dat kunnen zelf hun tandenpoetsen, maar poets altijd goed na! Sommige tandartsen adviseren zelfs om tot 12 jaar altijd na te poetsen.
2. Handen wassen
Handen wassen is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor kinderen. Kinderen spelen veel en komen in aanraking met heel veel viezigheid. Hierdoor is er een grotere kans op infecties en andere narigheden. Leer je kind daarom om op de volgende momenten altijd de handen te wassen:
- Na het spelen
- Voor het eten
- Na het gebruik van het toilet
Maak het handen wassen extra leuk door vrolijke zeepdispensers te kopen. Vergeet naast het handen wassen niet om regelmatig de nagels te knippen, daar blijft veel vuiligheid in zitten, ook vaak nog na het handen wassen.
De meest hygiënische manier om handen te wassen:
- Was onder stromend water
- Gebruik alleen vloeibare zeep
- Wrijf je handen goed in met zeep, ook tussen de vingers, bovenkant van de hand en onder de nagels
- Spoel de handen goed af
- Droog af aan een droge en schone handdoek en bij voorkeur aan een papieren wegwerphanddoek.
Heb je geen stromend water, maak dan gebruik van een desinfecterende handgel. Let wel op, dit werkt alleen als er geen zichtbaar vuil op de handen zit.
3. Niesen, hoesten en de neus snuiten
Omdat kinderen zoveel in aanraking komen met ziekteverwekkers zijn kinderen ook een groot deel van de tijd aan het snotteren en kuchen. Leer je kind al vroeg de volgende regels en wees consequent in het aanleren van deze regels:
-
- Bij het niesen altijd de hand voor de mond, nog beter is om aan te leren om in de elleboog te niesen natuurlijk. Heb je in je handen geniest, dan gelijk even de handen wassen.
- Voor hoesten geldt eigenlijk hetzelfde. Bij voorkeur ook in de elleboog, maar in ieder geval altijd de hand voor de mond.
- Bij kleine kinderen loop je soms de hele dag achter ze aan om die snotneus af te vegen. Leer ze daarom al vroeg om zelf een papieren tissue te pakken, de neus af te doen en de tissue weg te gooien. Probeer te voorkomen dat je kind de routine krijgt om zijn of haar neus aan de mouw af te vegen.
4. Schoonmaken
Door goed schoon te maken in huis wordt de kans dat jij en je gezin ziekteverwekkers binnen krijgen een stuk kleiner. Natuurlijk begrijpen we dat je een kind van 5 geen dweil geeft en verwacht dat hij de woonkamer een goede schoonmaakbeurt geeft. Wat je al wel vroeg kunt aanleren is om vuile borden en bestek direct op te ruimen. Lege verpakkingen niet op tafel laten liggen maar direct in de vuilnisbak. Heb je gemorst, kan gebeuren, maar pak direct even een doekje om het op te ruimen.
Hoer groter je kind wordt hoe meer hij of zij kan helpen bij het schoonhouden en eventueel schoon maken van het huis. Ook hiermee wordt een kind bewust van het belang van een schoon huis en dat heeft in de toekomst alleen maar voordelen.
Welke hygiëneregels vinden jullie belangrijk om je kind aan te leren?