Waar is die roze wolk?

woensdag 29 april 2020

Naar dit moment heb je 9 maanden uitgekeken, die heerlijke roze wolk! Maar die roze wolk komt maar niet…. Het is eerder een donkere wolk die het geluk overschaduwd. Je hebt nare gedachtes. Straks houdt mijn kindje meer van iemand anders dan van mij. Mijn partner houdt niet meer van me. Ik ben een slechte moeder. Ik kan dit niet. Mijn kindje verdient beter.

Waar is die roze wolk?

Tijdens je zwangerschap kun je waarschijnlijk niet wachten tot je kindje er eindelijk is! En dan is het grote moment daar, de bevalling!

Iedere bevalling is weer anders en vooraf plannen hoe het loopt kunnen we helaas niet. Hoe je bevalling ook is geweest, op het moment dat je je kindje in je armen sluit ben je alles vergeten. Het meest indrukwekkende moment uit je leven waarbij je moederinstinct de boel overneemt en je een overweldigende hoeveelheid liefde voelt voor je kindje.

Naar dit moment heb je 9 maanden uitgekeken, die heerlijke roze wolk! Maar die roze wolk komt maar niet…. Het is eerder een donkere wolk die het geluk overschaduwd. Je hebt nare gedachtes. Straks houdt mijn kindje meer van iemand anders dan van mij. Mijn partner houdt niet meer van me. Ik ben een slechte moeder. Ik kan dit niet. Mijn kindje verdient beter.

Heb je dit soort gedachten, weet dan dat je niet de enige bent. Je hebt het misschien nog niet gehoord van een vriendin, collega of kennis, maar echt niet iedere moeder zit gelijk op een roze wolk na de bevalling.

Kinderwaard - Waar is die roze wolk.png

Waarom is die roze wolk ver te zoeken?

Het kan zijn dat je een prima zwangerschap had. De bevalling is ook achter de rug, waarom heb je dan niet dat moederinstinct en direct die onvoorwaardelijke liefde voor je kind?

Lang niet iedere moeder heeft direct dat bijzondere gevoel. Soms moet dat groeien. Dat maakt jou geen mindere of zelfs slechte moeder. Iedere vrouw is anders en iedere vrouw reageert anders op de bevalling en de komst van een kindje. Daarnaast heb je slaapgebrek, ben je misschien wat onzeker en heb je wat moeite om het nieuwe leven weer onder controle te krijgen. En laten we niet vergeten dat je hormonen flink huishouden voor, tijdens en na de bevalling.

Hoe herken je die donkere wolk?

De symptomen van die donkere wolk lopen qua duur en intensiteit uiteen. Heb je last van verdriet, angst, huilbuien en ben je prikkelbaar dan is het goed om deze symptomen te herkennen en er iets aan te doen. Dit zijn vaak lichte gevallen. Heb je de eerdergenoemde symptomen maar zijn ze ingrijpender en langduriger en heb je bijvoorbeeld nare gedachtes waar je maar niet vanaf komt, dan is er wellicht sprake van een post-partumdepressie.

Kinderwaard - Waar is die roze wolk 2.png

Praat er over

Als je deze gevoelens in meer of mindere mate herkent is het belangrijk om er over praten. Dit kan met je partner, maar ook met je moeder, vriendin, kraamverzorgende of andere zorgverlener. Het moederschap is niet niks. In het begin is alles nieuw en moet je alles leren. We willen het als moeder graag goed doen, het liefst perfect, maar dat kan én dat hoeft niet altijd.  

Als je een keer geen blijde gevoelens hebt over het moederschap maakt je dat nog geen slechte moeder. Besef dat je echt niet de enige bent. Er zijn veel moeders die zich zo voelen en zij voelen zich vaak schuldig en alleen. Ongeveer 15% van de jonge moeders zit niet op een roze wolk, het komt dus meer voor dan je misschien denkt. Schuldig en alleen voelen is dus ook helemaal niet nodig!

Welke stappen kun je ondernemen?

Over je gevoelens praten is een eerste stap. Je herkent het en weet dat je er iets mee moet doen. Wat kun je zelf nog meer doen?

  • Laat de perfectie los. Het huis hoeft niet altijd spik en span te zijn en goed is goed genoeg!
  • Creëer rust. Doe bepaalde taken op vaste dagen en tijden. Niet alleen de dingen die moeten, maar zeker ook leuke dingen waar je ontspanning uit haalt.
  • Slaapt je kindje? Gebruik die tijd om echt even te rusten, ga even lekker in bad, lees een goed boek, doe datgene waar jij je ontspanning uit haalt.
  • Hou je voeding in de gaten. Een gezond voedingspatroon zorgt voor meer energie. Probeer ook elke dag even naar buiten te gaan of te sporten.
  • Houd een dagboekje bij. Schrijf de gedachtes die door je hoofd spoken op. Zo kun je ze loslaten, later teruglezen en eventueel bespreken met je partner of iemand anders. Het creëert rust in je hoofd.
  • Vraag om hulp. Een Afrikaans gezegde is: ‘It takes a village to raise a child’. Oftewel, er is een dorp of gemeenschap voor nodig om een kind op te voeden. Je hoeft het niet alleen te doen!

Wat je partner voor je kan doen

  • Je partner luistert naar jou, naar je gevoelens en gedachten. Hij of zij kan je helpen om minder schuldig te voelen over negatieve gedachtes.
  • Het is belangrijk dat je partner begrip en medeleven toont. De depressieve gevoelens moeten niet weggewuifd worden, maar hij of zij moet echt luisteren.
  • Bespreek of je partner een deel van de zorg voor jullie kindje en het huishouden op zich kan nemen, zodat jij wat meer tijd voor jezelf kunt maken.
  • Je partner moet je veilige haven zijn.

Wat je familieleden en vrienden voor je kunnen doen

Vraag niet alleen je partner maar ook familieleden en vrienden om hulp. Zij zijn onderdeel van jouw ‘dorp’ en spelen een belangrijke rol in de opvoeding van je kindje. Je zult zien dat de mensen die dicht bij je staan je graag helpen waar ze kunnen.

  • Vraag of ze even kunnen oppassen, terwijl jij iets voor jezelf doet. Even een pauze van het mama-zijn.
  • Vraag of ze misschien een keer bij jullie thuis willen koken, dan hoef jij je daar niet druk om te maken.
  • Vraag aan je vriendinnen om een avondje samen door te brengen met een leuke film of gewoon een avondje kletsen.
  • Met een pasgeboren baby kom je vaak om in het wasgoed. Vraag je (schoon)moeder of ze een keer wil helpen met de was opvouwen of strijken, dat geeft een opgeruimd gevoel.

Kinderwaard - Waar is die roze wolk 4.png

Wie je nog meer bij kunnen staan

Als moeder heb je in de huidige tijd veel ballen hoog te houden. Voorheen was de rolverdeling anders. De man werkte en de moeder was thuis voor het huishouden en de zorg voor de kinderen. Tegenwoordig is deze rolverdeling wat verschoven. Nu wordt de opvoeding meer verdeeld over beide partners. Niet alleen je partner, maar ook jij als moeder werkt vaak volledig of parttime. Je kind(eren) gaan misschien een dag naar opa en oma, een dag naar het kinderdagverblijf, etc.

Al die mensen én organisaties zijn onderdeel van jouw ‘dorp’. Ook organisaties zoals Kinderopvangcentra zijn veel meer ingericht op deze nieuwe rolverdeling en kunnen jullie dus ook ondersteunen!

Gaat je kindje naar het kinderdagverblijf, bespreek dan ook met hen de mogelijkheden voor eventueel extra opvang. Daarnaast kan een kinderopvangcentra bijvoorbeeld ook helpen bij de aanvraag voor kinderopvangtoeslag.

Ook De Kinderwaard is hierin een partner die je kan ondersteunen waar nodig. Heb je hulp nodig, dan staan wij voor je klaar. Bespreek je uitdagingen met ons en we kijken samen naar een oplossing.

Kom je er met de hulp van jouw ‘dorp’ nog niet uit, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Bespreek de zaken waar je tegenaan loopt en bekijk samen wat voor jou hulmiddelen zijn om weer goed in je vel te komen en weer een blije moeder te worden.

Een geruststellende gedacht is dat dit overgaat en je dan heerlijk kunt genieten van je kindje en het moederschap! Zit je heerlijk op jouw roze wolk!

 

 

 

 

« Terug naar Blog overzicht